Lezen

Dit mythische verhaal Anasazi gaat over leiderschap en speelt zich ergens rond het jaar 500 af in de regio van de huidige staten Colorado, Utah, New Mexico en Arizona. De Anasazi-indianen waren oorspronkelijk een nomadenvolk en leefden als jager- verzamelaars. Toen ze de landbouw ontdekten, lieten het nomadenbestaan los en vestigden zich op vaste plekken. Voordat Columbus kwam verdween deze beschaving. Waarschijnlijk door een combinatie van slecht bodembeheer, ontbossing en overbevolking. Veel meer dan dit weten we niet. Dit verhaal geeft een inkijkje in wat zich toen mogelijk heeft afgespeeld. Er blijven veel vragen over. Waarom die overstap van nomaden naar landbouwers? Welke keuzes zijn gemaakt? Welk leiderschap is er nodig om veranderingen te realiseren?

Wat de meeste managementboeken niet vertellen is welke dilemma’s je tegenkomt en hoe de dialogen eruit zien als de organisatie in verandering is. De verhalen die je in mijn boek Anasazi tegenkomt geven hier juist inhoud en vorm aan en hebben allemaal betrekking op je eigen rol en gedrag. Soms schuurt het en krijg je jeuk van al die mensen die invloed op je willen uitoefenen. En die jeuk biedt tegelijkertijd kansen om de communicatie tussen collega’s en je omgeving te veranderen of te verbeteren. Met verrassende wendingen word je door de verhalen in het boek meegenomen in je eigen rol, veranderingen en dilemma’s waar je voor staat als een organisatie zich begint te bewegen. Hoe lastig is het dan om je dagelijkse patronen te veranderen. Modellen als Lencioni, Theory of U en leiderschapstrainingen geven je wel inzicht in wat je te doen hebt, maar dan begint het pas. De dagelijkse praktijk is weerbarstig, innerlijke dilemma’s blokkeren je volgende stap. En dan plotseling valt er een kwartje en durf je een stap te zetten. Het boek Anasazi gaan precies daarover. Ga reizen en bekijk jezelf eens vanuit een ander perspectief. Probeer eens anders te kijken, anders te denken en anders te doen. Kijk wat je dan ontdekt en waar je uitkomt. Dat is de reis die zich in deze verhalen ontspint en je inspireert om zelf ook op reis te gaan. Ga zelf ontdekken hoe jouw reis eruit ziet.

Zowel de paperback- als de luxe uitgave is te bestellen via bol.com. Acht bijzondere verhalen in een mooi boek van maar liefst 80 pagina’s. Wil je meer informatie mail dan naar info@indianenverhalen.eu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *