De heerlijkheden van Heeswijk-Dinther

De Heerlijkheid van Heeswijk-Dinther bestaat als sinds de middeleeuwen. Heeswijk is ontstaan in het dal van het riviertje de Aa, dat lange tijd bevaarbaar is geweest tot Veghel. Dinther is een dorpje dat even verder richting Veghel ligt. Omdat de zandrug tussen Berlicum en Veghel afwisselend hoger en lager is, lijkt  de naam Dinther te verklaren als: “ingedeukte of golvende langgerekte zandrug”. Beide dorpen kennen dus al een lange geschiedenis en zijn er heerlijkheden langs de rivier de Aa ontstaan. Met een keur aan rijksmonumenten zoals kastelen, molens, kerken en boerderijen. Kleurrijk en vol verhalen. De heerlijkheden van Heeswijk-Dinther zijn waargebeurde verhalen. Vier bijzondere verhalen met een enorme impact voor héél Nederland!

  1. De Hobbyclub
  2. De boerenleenbank
  3. Brabantse wegen
  4. Uniek in Europa! De Kilsdonkse molen

De Hobbyclub

Vandaag de dag kijken we nog steeds op televisie naar VT-Wonen kijken of lezen dit hobbyblad. Maar waarom? En waar komt het vandaan? Dit verhaal vertelt je de geschiedenis van de Hobbyclub.

Boerenleenbank

Waarom hebben we in ons land een boerenleenbank gekregen? Maar vooral hoe is het ontstaan? Dit verhaal vertelt je hoe boer Henk hierin betrokken raakt.

Brabantse wegen

Waarom is de weg zo breed als ie breed is? Dit verhaal vertelt je het ontstaan van een standaard wegbreedte.

Uniek in Europa! De Kilsdonkse molen

De Kilsdonkse molen bestaat al eeuwen. Maar in zijn huidige vorm nog maar 170 jaar. Vrijwilligers uit Heeswijk-Dinther hebben hem gerestaureerd. Maar waarom is hij zo uniek? Dit verhaal vertelt hoe het gebeurt is.